Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví

Jednou z nejrozšířenějších vánočních tradic je pečení vánočního cukroví. Připravuje se většinou ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Typické vánoční cukroví je cukroví z lineckého těsta, které se často ochucuje strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickou vůní je vůně rumu a vanilky, typickým kořením je skořice. Zajímavé je i nepečené vánoční cukroví, které má při své přípravě několik výhod. Když se nepovede, dá se rozválet, něco přidat, znovu uválet a předělat. Při tvoření se dá olizovat vařečka, misky, vál i prsty. Přitom fantazie může pracovat na plné obrátky. Nechte se inspirovat několika recepty na pečené i nepečené vánoční cukroví.

 

Typická vánoční cukroví

 

Vanilkové rohlíčky

 

Ingredience:

340g másla (dobře vytuhlého), 100g cukru moučka, 420g hladké mouky, 160g mletých ořechů, špetka soli, moučkový a vanilkový cukr na obalování.

 

Postup:

Na válu nakrájejte máslo na kousky, přidejte mouku, moučkový cukr a mleté ořechy. Rychle vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte do chladu na několik hodin. Těsto rozdělte na několik částí. Z každé vypracujte na pomoučeném válu tenký váleček, který pokrájejte na menší kousky - z nich tvarujte rohlíčky. Rohlíčky klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 180 stupních. Po upečení nechte rohlíčky na plechu trochu zchladnout a potom je ještě teplé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Ještě teplé můžete rohlíčky potřít polevou připravenou ze 60 ml rumu, 2 lžiček citrónové šťávy a 200g moučkového cukru.

 

Slepovaná kolečka

 

Ingredience:

500g hladké mouky, 260g cukru, 260g másla, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 100g strouhaných ořechů, Nugeta na slepování, čokoládová poleva, ořechy a kokos na zdobení.

 

Postup:

Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte oba cukry, máslo, vejce a mleté ořechy. Z přísad vypracujte hladké těsto a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout. Na válu vysypaném hladkou moukou vyválejte na těsto na plát a vykrajujte z něj kolečka. Pečte je v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 10 minut. Po vychladnutí slepujte Nugetou, slepené koláčky polijte čokoládou a ozdobte kokosem nebo ořechy, a to buď strouhanými, nebo vcelku.

 

Vánoční perníčky

 

Ingredience:

500g hladké mouky, 250g žitné mouky, 280g moučkového cukru, 120g rostlinného tuku, 4 až 6 lžic medu, 4 vejce, 2 1/2 kávové lžičky jedlé sody, 1/2 balíčku koření do perníku.

 

Postup:

Z uvedených přísad vypracujte těsto a nechte je alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením nechte těsto odležet asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak ho rozválejte na plát silný 0,5 cm. Vykrajujte z něj oblíbené tvary, ty pak poklaďte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pak teplotu snižte na 150 stupňů. Těsně před dopečením perníčky vyjměte z trouby, potřete je rozšlehaným vejcem a ještě na chvíli vraťte do trouby. Perníčky budou krásně lesklé. Upečené je opatrně sejměte a dejte na mřížku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

aaaa

(aaaaaaa, 11. 12. 2009 10:40)

Proč si vybrat právě e-stránky?
(názory uživatelů klady, zápory, Pozor! Placená verze! + ceník a veškeré info)

Registrace
(jak, co, kde?)

Funkce
- stránky a příspěvky
- fotoalbum
- design
- další funkce